Donald Sultan defensa la pintura

L’exposició “Day and Night”a la galeria Senda ofereix obra recent de l’artista nord-americà actiu des de Nova York

Foto de la capçalera: “Winter Mimosa Jan 28”, obra del 2020, que fa 91,5×183 cm i està feta amb esmalt, vinil, oli pastel i grafit sobre Masonita. En les pintures de les mimoses sembla atendre a les estacions.

Barcelona/ Centelles. Els dissabtes a la tarda encara hi ha galeries a Barcelona que obren. És el cas de la galeria Senda, actualment ubicada al carrer Trafalgar, 32, no molt lluny dels Espais Volart o del Palau de la Música Catalana. De fet obren tots els dies. Inclús dilluns amb cita p`revia.

Actualment tenen en exposició l’obra més recent de l’artista nord-americà Donald Sultan (Asheville, 1951), que viu i treballa a Nova York.

És una obra interessant, feta de peces grans i algun dibuix. En les pintures contrasten les parts rugoses amb les parts llises. La combinació hi és amb les textures i també amb el  joc entre la figuració i l’abstracció. Ja que simplifica la representació de mimoses, amb les seves fulles i les seves flors. Amb aquesta cerca de l’essència Sultan crea uns ritmes plàstics molt interessants, repetint les formes i els jocs de textures. També juga amb els tons, que són suaus i agradables a la vista. L’hi agrada molt crear les composicions  a partir de fons més foscs.

Per la sèrie en exposició, Sultan es va inspirar en un ram que l’hi van regalar. El 2019 va començar fent dibuixos i després va anar trobant la manera d’explorar les formes a través de la pintura.

Segons la galeria, és propi de l’artista el treballar en formats grans, jugar amb les textures fins a  provocar un desig palpable en les obres, i cercar els límits de la forma.

Experimentador

Sultan treballa amb materials industrials. En les seves obres hi podem trobar quitrà, alumini, esmalts, vinils, rajoles. I sol utilitzar la Mesonita com a suport: es tracta d’un tipus de tauler de fibres de fusta, altament comprimit, sotmès al vapor i normalment utilitzat com a aïllament i també vàlid com a suport de pintura.

Les peces de les Mimoses són vàries a  l’exposició, però també  hi ha una peça gran, de fons negre i amb unes traces expressives blanques, que és dels anys noranta i pertany a la sèrie “Smoke Rings”, efectivament: dedicat a anells de fum de tabac.

A l’entrada hi ha un cridaner dibuix sobre paper, que representa flors de rosella d’un intens vermell, fet amb llapis conté. El color porta la batuta de la representació. Un fet que retrobem a les seves pintures: gairebé no hi ha línia.

Així com en les pintures es sembla fixar en les estacions, en la sèrie de les roselles potser es fixa en el seu creixement. Foto: galeria Senda

Donald Sultan a més de pintar, també fa gravat i escultura. Es sol interessar per les coses quotidianes i les flors són un tema típic de la seva obra. Té peces als grans museus internacionals.

La galeria destaca una cita de l’artista: “Sovint s’ha declarat que la pintura ha mort, i quantes vegades ens ha demostrat que mai desapareixerà? Fem una crida a les pel·lícules clàssiques “pel·lícules antigues”, però mai cridem a les obres mestres “pintures antigues”. La bona pintura és atemporal”.

L’exposició “Day and night” de Sultan es pot veure fins a finals del mes de juliol. Del 8 a 10 de juliol Senda serà a Arco.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: