Una mirada natural

L’exposició de dibuixos de l’Elisenda Rué és doble: les vint il·lustracions es reparteixen entre les Finestres d’El Trabuc i la perruqueria Camps-Figueras

Imatge de la capçalera: la paret dels renta-caps de la perruqueria Camps-Figueras s’estrena com espai expositiu amb aquesta mostra de dibuixos de l’Elisenda Rué. Foto: Badaluc

Centelles. Fa uns nou anys que l’Elisenda Rué viu entre nosaltres, la gent de Centelles i amb prou feines la coneixem. Vull dir que amb prou feines sabem de la seva dimensió artística, tot i que n’hi ha uns quants que ho sospitàvem. Ens diu que ha presentat alguns dels seus espectacles dramàtics al poble, però mai havia mostrat a algun racó d’aquí la seva obra plàstica.

L’oportunitat ens arriba gràcies a un llibre nou. Gràcies a les il·lustracions que l’Elisenda ha fet pel llibre “Sant Gil a Núria”, que ha escrit Mossèn Joan Perera, actual ermità del santuari pirinenc.

En els dibuixos l’Elisenda es fixa molt en la naturalesa i els antics senyals de la vida dels pastors. Foto: Elisenda Rué

Són trenta els sonets que Perera ha fet dedicats al sant, per explicar el seu pas per Núria i la seva relació amb els pastors, l’entorn i la seva tasca evangelitzadora. Els poemes són clars, però inclouen vocables que tant poden pertànyer a un context més culta, com pel contrari, sorgir de la parla de la zona, fet que dota el llibre   d’una gran riquesa lingüística. Mn. Perera ja fa uns anys que es cuida del santuari i ha tingut temps d’aprendre moltes coses d’aquelles valls pirinenques.

Cada sonet s’acompanya d’un  comentari en que l’autor desenvolupa alguna reflexió o descriu amb major precisió el tema dels versos: que si la talla de Maria, que si l’origen de l’olla, que si els iconoclastes, etc. Igual que molts altres projectes dels nostres dies, és un llibre fruit de la pandèmia.

Cada binomi de sonet i comentari va precedit per un dibuix a to amb el tema que és la part que ha fet l’Elisenda Rué.

Ella es va documentar, va pujar a Núria i de tot plegat ha extret una mirada que sobretot es fixa amb la Natura i dóna una mirada natural dels pastors, del sant, de la imatgeria, la muntanya i el lloc. Són dibuixos fets amb llapis de diferents dureses, amb línia     d’una gran precisió i pintats amb diferents intensitats de grisos, des del blanc, fins arribar al     negre negre.

Dues exposicions

Sant Gil és un sant del que se’n sap molt poc, però es diu que passà per Núria Foto: Elisenda Rué

Dels trenta dibuixos se n’ha fet una selecció de vint i s’han muntat, no una, sinó dues exposicions. No són els dibuixos originals –ben guardats-, sinó reproduccions d’alta qualitat que s’han penjat a les Finestres d’El Trabuc. I també i per primer cop, al cable que ja fa temps que penja prop dels renta-caps a la perruqueria Camps-Figueras (c/ Marquès de Peñaplata, 11).

Els perruquers Joan Camps i   l’Eduard Figueras van proposar la idea a l’Elisenda i fàcilment ens hem entès per compartir    l’exposició amb la cafeteria que tiren endavant en Toni Riera i la Judit Muns. Potser serà l’inici d’una llarga col·laboració.

Però tornem als dibuixos de l’Elisenda: fixeu-vos amb els detalls, amb els animals dibuixats sans i robusts, amb la feinada a descriure una cascada o l’àgora       d’Atenes. Perquè Sant Gil era fill de la capital grega.

Els dibuixos tot i ser reproduccions van numerats i signats i se’n farà un tiratge màxim i limitat a quinze exemplars, que es poden col·leccionar.

El llibre també està disponible a la papereria La  Granota i a la Impremta Moderna.

També es podrà adquirir el dia de la presentació del llibre.

Efectivament el dissabte 17 de juliol, a les 6 de la tarda, a la Sala de Vidre del Casal Francesc Macià –c/ Anselm Clavé, 9, tindrà lloc la presentació d’aquest llibre, aprofitant que és una novetat editorial i sobretot per contextualitzar els dibuixos. Participaran de la presentació el mateix autor, Mn. Joan     Perera i la nostra il·lustradora, Elisenda Rué.  Amb tot plegat farem bullir l’olla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: