Art del Japó, Suècia i Catalunya a La Rectoria

El centre d’art de Sant Pere de Vilamajor estrena la col·lectiva internacional que, amb altres obres, també es farà als altres dos països

Sant Pere de Vilamajor/ Centelles. Vuit artistes de Suècia, vuit del Japó i vuit de Catalunya participen del projecte col·lectiu que actualment es pot resseguir al Centre d’art La Rectoria de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental), en forma de l’exposició “Equidistància”. En el projecte global,  cada artista aporta tres obres que repartides participaran en les exposicions d’aquí i en les previstes al país escandinau i a l’illa de l’extrem orient.

El projecte col·lectiu internacional va ser una iniciativa  de l’artista veneçolà afincat a La Garriga, Jaime Moroldo  i de l’artista nipona Ayu Omori que van iniciar un intercanvi el 2013 aprofitant que en el mercat hi havia marcs iguals i econòmics. Totes les obres  s’emmarquen dintre un 50×50 cm.

 El 2014 es va enriquir el projecte a partir del contacte de la garriguenca Alba Ballús i l’artista resident a Suècia, Àfrica Coll i es va fer un nou intercanvi entre artistes d’ambos països. A Catalunya l’entitat amfitriona era fins ara la Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella. Aquest 2021 La Rectoria ha agafat el relleu organitzatiu i estrena el cicle expositiu.

A l’antiga rectoria es poden veure les vint-i-quatre obres una mica agrupades per tècniques. Hi ha vàries obres realitzades amb mitjans digitals, també fotografies i pintura.

Si bé es podria parlar d’un art globalitzat, cada peça ens parla bastant de la sensibilitat de cada artista i traspua alguna cosa del seu context identitari.

Art glocal

L’exposició va combinant obra de les tres nacions i intenta agrupar una mica per tècniques: aquí dues fotografies. Imatges de Badaluc

Entre els artistes suecs, per exemple, hi ha bastant interès per la natura. La fotografia de Petra Gunnarsson sembla que parli d’un plàstic escalfant-se i transformant-se en un medi aquàtic.

Hilda  Hellwig fa col·lage i sembla parlar de les relacions difícils de les dones amb les “besties” del  voltant. Potser una mirada més feminista.

Àfrica Coll forma part del grup dels suecs. És de Girona però des del 2001 viu al nord d’Europa. La seva pintura ens parla d’exploració dels límits entre textures i tons.    

En canvi entre els nipons, si hi ha un denominador comú sembla més que s’interessin pels individus i per la història. Ho veiem bé en la fotografia “Life” de Chiemi  Fukuda on un pobre gos lligat disfruta d’una ullada de sol. Una qüestió llumínica que coincideix amb la fotografia “Sunlight” de Mieko Uemoto, d’Hiroshima, on una joveneta sembla amagar-se.

D’Hiroshima, dels seus arbres i segurament de la seva  història en parla l’Ayu Omori. En canvi Nobuko Natsume juga amb la cal·ligrafia de l’ideograma “Ito”, en que una línia contínua surt disparada i s’embolica per connectar persones.  

Entre els artistes catalans, molts relacionats amb La Garriga, les  obres són de  caire més dispars. M’agrada molt la pintura de textures i expressió abstracte de  l’Alba Ballús. O la historieta amb animals fantàstics de Sílvia Navarri. El seu títol ho diu tot: “Abans de Noé”. També hi ha un acrílic amb un paisatge teixit de brancatges de Jaume Guardis, o un dels col·lages d’Stefano Puddu. Moroldo també participa amb una  obra originada en el seus treballs digitals, que actualment genera.

L’exposició de La Rectoria es podrà veure fins l’11 de juliol. Consulteu la seva web per saber l’horari i les recomanacions per visitar-ho. L’edifici està situat al centre del poblet, a prop de la parròquia, que ahir dissabte lluïa una bandarola amb la clau, esperant Sant Pere. Pel 17 de juliol tenen programat un taller de cianotípia sense càmera, a càrrec de Màrius Gómez.

2 respostes a “Art del Japó, Suècia i Catalunya a La Rectoria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: