L’Estany des de l’interior

Marina Berdalet enceta el cicle d’artistes locals a la Sala Polivalent de l’Estany, amb una selecció de pintures i dibuixos dedicats a la influència del seu paisatge des del 2001

Imatge de la capçalera: la primera pintura de l’exposició és una de les més estimades per l’artista que ens explica els seus primers contactes amb l’entorn. Foto: Aleix Art

L’Estany/ Centelles. Fa poc al Salonet parlàvem de les aquarel·les de Marina Berdalet presentades a Magadins Vell. En aquella sèrie i a totes les que s’han fet, l’Estany ha inspirat el paisatge. Des de fa temps que el paisatge amable i verd del poblet del Moianès va sortint a les obres de la Marina. Fins al punt que pot fer una selecció des de la instal·lació al lloc, el 2001, fins ara i fer una repàs de les seves etapes estel·lars a través d’elles. Això és el que ha fet per a l’exposició que presenta a la Sala Polivalent de la Casa de Cultura, ubicada a la plaça del monestir.

Els artistes sensibles noten els canvis de seguida: les llums i colors i les formes d’allò nou en un moment. La Marina Berdalet va arribar a l’Estany acompanyant al Pep Sindreu, amb qui s’havia casat, iniciant un nou projecte vital en un nou indret i amb nous veïns i noves maneres de fer.

Fins aleshores la natura s’havia acostat a la Marina a través de les llavors que plantava al seu balcó de l’Eixample i de les que en seguia el creixement minuciosament i detalladament, en centenars de dibuixos que conformem una etapa passada interessantíssima.

De cop el paradigma canvia: la natura s’amaga tot just darrera la finestra i és així com la Marina ens la comença a ensenyar. Efectivament la primera gran pintura de l’exposició està feta des de dintre casa i pinta una finestra amb els porticons característics, dues plantes ben descrites al primer terme i un paisatge que s’intueix darrera les fustes verdes. L’Estany està inserit en la natura. 

Aquest oli que encapçala l’exposició a la Sala Polivalent, és de les teles més estimades per l’artista. Aquesta la conserva com un tresor i d’ella, la Marina ens comenta que hi ha un diàleg entre la planta de la l’esquerra verda, viva i ufanosa i la pobra planteta de la dreta, petita i seca.

Les altres pintures de l’exposició insisteixen en el paisatge i fan evident la  influència  del lloc en el treball de l’artista. Però potser es produeix un canvi important, respecte la pintura de la finestra: no són paisatges directes, representats com si fossin una postal, sino que han passat pel magí de l’artista i en són una interpretació digerida i traduïda per l’ànima de la pintora. Ho veiem clarament en el dibuix testimoni de l’etapa dels traços del gest, en que la Marina hi veu un paisatge de l’entorn amb neu, però sempre he pensat que hi havia una voluntat més abstracte. I també ho veiem clarament en els paisatges en els que es destil·len les formes dels plataners de la carretera, les migracions d’ocells, en els nocturns i en els reflexos aquosos de l’estany que reapareix quan plou molt (per exemple durant el temporal Glòria de l’any passat).

Genius loci

No és la primera vegada que veiem el nocturn blau però cada cop ens agrada més. Foto: Aleix Art

No són pintures realistes, sinó que apel·len més a l’expressió i a les impressions. En etapes sobretot recents hi ha un treball important amb els blancs. I apareixen com en etapes prèvies els regalims i les superposicions de capes. Algunes vegades la pintora reaprofita teles pintades. Totes les pintures són vives d’acord amb la voluntat de la pintora i  totes estan seleccionades, per a la mostra, perqué tenen un significat especial per l’artista. Crec que era la pintura blava amb el nocturn, que la guarda perquè representava la fi de l’etapa docent a  Barcelona i per tant l’inici d’una dedicació més exclusiva a la pintura i des de l’Estany.

Després d’uns anys centrats en promocionar culturalment el poble i de dedicar-se a explicar aspectes com la mina de desguàs de l’estany, ara, en un nou context vital, es torna a dedicar exclusivament a tirar endavant projectes de creació artística. Hi ha vàries coses en expectativa. Explicarem les que puguem!  L’exposició “Evocant l’Estany” es podrà visitar fins el 19 de setembre. Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 2 i dimecres, dijous i divendres, de 5 a 8.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: