Sense penediments

Finestres d’El Trabuc

Xavier Vidal presenta una selecció de vuit dibuixos, dels darrers mesos, fets amb bolígraf sobre cartró, dedicats a masies del Moianès i a temes de Centelles. No hi ha marge d’error en la seva execució.

Centelles. Si dibuixes amb llapis encara pots esborrar. Però si ho fas amb bolígraf, no hi ha més remei que o continuar endavant, fins al final, surti el que surti; o estripar el dibuix i tornar a començar. Recomano la primera opció perquè el dibuix pot portar a resultats sorprenents.

El Saiol, masia de Moià, dibuix fet amb bolígraf sobre cartró blanc, pel Xavier Vidal, aquest any.

El fet és que el bolígraf, com la tinta o l’aquarel·la, volen decisió i un error s’assumeix:  una ratlla de més, una línia torta, un mal plantejament queden “gravats” per sempre. Els penediments no serveixen.

Xavier Vidal ho sap molt bé. Va començar fa uns tres mesos a fer una sèrie de dibuixos. Els motius solen ser masies o racons de Moià que ell mateix fotografia. Desprès agafa la foto, se la posa al costat. Retalla un cartró blanc o marró (amb els dos tons se sent bé, però l’hi agrada molt el color natural del material). I amb un bolígraf blau dibuixa el que veu.

Un cop fets els primers dibuixos ho va compartir per les xarxes i, sincerament el resultat era molt bo. Al cap d’uns dies ja tenia la proposta de fer l’exposició a les Finestres d’El Trabuc. Perquè val la pena que els nostres visitants gaudeixin dels originals d’aquest treball.

Després de la proposta van venir alguns temes centellencs. Però vam haver de frenar al Xavier, perquè ens va semblar que canviaria l’exposició i era important que poguéssim veure els primers exercicis de grans masies.

Tota una vida

Xavier Vidal Sans viu a Moià. És fill de Barcelona (1945), però fa molts anys que està vinculat a fons amb la capital de la comarca veïna. Per exemple, fa anys que és president del Cercle Artístic del Moianès, on fan cursos i cada estiu organitzen concursos de pintura: quan hem  muntat l’exposició, el 31 de juliol, en feien un a Monistrol de Calders.

Dibuix d’un espai centellenc ben conegut fet expressament per a l’exposició

Una altra activitat que organitzen  i que Xavier Vidal ens subratlla que a ell mateix l’hi ha anat molt bé per millorar el dibuix i per conèixer gent, són els sketchcrawls. N’han fet per tot el Moianès. Ja porten uns quants anys voltant pels seus pobles i reunint aficionats al dibuix urbà d’aquí i d’allà.

Ell ens explica que l’hi ha anat molt bé per fixar-se com ho fan els altres companys i aprendre. Sempre està obert a aprendre coses noves del dibuix i de l’art i deixa pels fatxendes, pensar que “són bons” . També organitzen sessions de retrat entre companys.

Vidal ha dibuixat tota la vida. Primer de jove. Després a la feina. Durant moltíssims anys va treballar a una fàbrica que feien bosses i embalatges de plàstic. I al principi ell hi feia els dissenys per les bosses amb lemes comercials. En una època en que tècnicament no hi havia els mitjans d’ara: res de digitals. Però es feia i ho va viure amb passió.

Va venir una època en que potser no dibuixava tant per ell. Però en un moment determinat, va aprendre a utilitzar el pastel i va fer moltes natures mortes i temes amb ceràmiques, que tenien molt èxit. Però al final se’n va cansar o l’hi van dir que ja es repetia i ho va deixar. Ja fa uns anys. 

Ara fa aquesta línia de dibuixos amb bolígraf. I diu que ja té algun encàrrec i tot. L’hi agrada molt fixar-se amb arquitectures i amb els detalls, amb la ubicació d’una finestra, amb la perspectiva, d’on ve la llum.

Xavier Vidal també participa amb les exposicions del grup moianès Reivindic[Art], especialment dedicat a fomentar úna mirada crítica i creativa pel Dia de la Dona i el Dia contra la violència de gènere. És un artista motivat, actiu i ben compromès.

SKETCHCRAWL D’ESTIU A CENTELLES

Organitzat pel Cercle Artístic del Moianès

Diumenge, 8 d’agost de 2021, de 10 del matí a 1 del migdia.

Trobada a la Cafeteria El Trabuc, c/ Socós, 1.

Inscripció gratuïta a: cercleartisticdelmoianes@gmail.com o al  tel. 650. 78.18.09

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: