Jordi Vila, LXXIX Premi Centelles

Imma Parés i Clara Isabel Arribas mencions honorífiques per un concurs de pintura que ja pensa amb el 80é aniversari . L’exposició de guanyadors i seleccionats, al Marçó fins el Pilar.

Foto capçalera: vista de la pintura “Erosió”, de Jordi Vila, premi Centelles d’enguany. I Josep Musach, el membre més antic de la comissió organitzadora del concurs, detallant diferents aspectes del Premi. Foto: Aleix Art

Centelles. Misteri resolt: Jordi Vila Llàcer ha guanyat els 3.500 Euros i l’exposició individual al endur-se el LXXIX Premi Centelles de pintura, amb l’acrílic de gran format  “Erosió”. Clara Isabel Arribas i Imma Parés en són les dues mencions honorífiques, amb els també acrílics “Alineación. Arquitectura VIII”  i ”S’aixeca la boira”, respectivament.

Aquest diumenge 29 d’agost, en plena Festa Major d’Estiu, s’ha  donat a conèixer el veredicte al que van arribar el jurat presidit per la regidora Anna Chàvez i format per Francesc Fortuny, Jordina Orbañanos, Gerard Mas, Quim Domene i Dolors Rusiñol.  Alguns membres els tenim situats com a pintors, com Domene i Rusiñol, que va ser premi Centelles fa deu anys.

Es van afrontar a seixanta-sis obres, després d’una  primera pre-selecció via formats digitals, que van fer els membres de la Comissió organitzadora, que partia de 138 obres.

L’exposició que es podrà veure fins el 12 d’octubre, al Centre d’art El Marçó vell -c/. Galejadors, 2, Centelles- reuneix vint-i-sis obres. Una tria bastant heterodoxa, que reuneix tant obres de caire més abstracte, com figuratiu, com un grup d’obres que coincideixen en siluetes i formes planes. Els trio guanyador reflecteix aquest fet perquè dues presenten com patrons d’objectes –uns mobles i una gasolinera- i en canvi l’altra menció és un paisatge.

Entre els seleccionats per l’exposició  hi trobem una centellenca, la Irene Vernedas. I la resta de seleccionats són bàsicament de Catalunya i de la península. Enguany no hi ha participants d’origen estranger: algú de l’organització ha mencionat problemes logístics ja des de la pre-selecció.

Lupa al Premi

Jordí Vila Llàcer és d’Alcoi (1967) format a Arts i Oficis, a Glasgow  i a Barcelona. Actualment viu a Sant Feliu de Llobregat. No tenim més dades sobre el seu tipus de pintura, però llegim que també fa poesia. La seva pintura representa com dos  tipus de taules planes (només suggerides per la forma i la perspectiva) ubicades sobre un fons quadrat blanc, emmarcat de forma desigual per una franja color turquesa. En el fons blanc hi ha com uns rastres pictòrics que volen derivar dels mobles. La pintura podríem dir que d’entrada diu poc, però a mesura que un se la mira, va atrapant l’interès. Compositivament és simple.

Un rumor ens va indicar que entre els guanyadors hi havia algú proper. Doncs bé, es tracta de la tonenca Imma Parés que presenta un paisatge interessat en els efectes de la boira, en un dia gris, en un entorn comarcal proper. L’altre menció és de la Clara Isabel Arribas, que ha vingut des de Zamora. La seva pintura, com el Premi, es construeix sobre formes planes, sense ombra, com patrons, en el seu cas d’una gasolinera. La selecció de les peces sempre és cosa del color del jurat. I segons ha explicat l’alcalde, Pep Paré, per decidir el guanyador hi va haver una intensa discussió.

Durant la lectura del veredicte s’ha recalcat diverses vegades que l’any vinent el Premi Centelles farà 80 anys. Ja hi havia per allà en Josep Musach, testimoni i implicat des de sempre, amb la història del premi, que es mostra preocupat per la seva continuïtat. Però l’ajuntament recalca un interès ferm per continuar un certamen consolidat. I alguna cosa especial faran l’any vinent. Abans de demanar res, una proposta: millorar el catàleg , recuperant per exemple el format llibre com es feia abans de la crisis del 2008!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: