Món Griselda Karsunke

Una exposició i un llibre homenatgen a la polifacètica artista, molt implicada amb el món geganter

Article núm 697

Centelles. Cadascú es pot sentir atret per l’obra de Griselda Karsunke en una cosa o una altra. Perquè feia de tot: pintura, dibuix, i dintre d’això il·lustració.  De gravat feia linòleum. I també va tenir un pes important la ceràmica. I dintre d’això diferents facetes, perquè no tot són gerres. Tot això es pot veure i descobrir a l’exposició que es fa al Niu del Palau fins el diumenge 21.

La ceràmica crea un tipus d’objectes on la forma, la textura i el color posen tota la poesia – Foto: Aleix Art

No tinc encara clara tota la biografia de Griselda Karsunke. Suposo molta cosa l’aclarirà el llibre d’homenatge “Griselda, la teia de l’imaginari”,  que es presentarà el diumenge 28. Aquell dia ens visiten els gegants de Catalunya, la Cultura i el Treball. Estaran acompanyats, en tot moment per en Perot , la Coloma, el Teies i la Cent, que són els vells i els nous de Centelles. L’acte d’homenatge començarà a les 11 al Casal Francesc Macià. Perquè tanta festa?

Griselda Karsunke (Barcelona, 1946-2020) era  veïna de Barcelona, però freqüentava Centelles on tenia estada a Can Manescal. A allà, més amunt, camí de Can Manel, encara queda un forn de totxo, testimoni de la seva activitat ceramista. A l’exposició del Niu hi ha imatges que es veu en marxa. Ara està silenciat i abandonat a la mare natura. Un altre forn que va tenir, va ser donat per la família, a l’Ajuntament de Centelles. Amb la idea de incorporar-lo a l’equip de l’escola local de ceràmica, que té de professora a la Marta Postico i més de quaranta alumnes.

Cultura i Treball

La ceràmica era una de les activitats de la Grisleda, que com demostra l’exposició dominava el torn i el secret dels diferents fangs, les coccions i els esmalts. A mi més que els gerros, el que m’ha interessat més són els seus relleus. Molts cops fets com a trofeus o recordatoris. M’he fixat especialment amb els trofeus dels carnestoltes, molt detallistes i compositivament ben resolts. També era la dissenyadora del pi que es donava al concurs de fotografia de la Festa del Pi. El gran mussol que hi ha a la sala gran també és un gran relleu fet per parts.

L’exposició acull ceràmica i també una gran quantitat de pintures: paisatges, natures mortes.  Hi ha una pintura feta a quatre mans amb en Jordi Sarrate. També hi ha uns deliciosos dibuixos a llapis o sanguina. Hem parlat dels linòleums: em fixo amb una sèrie dedicada al drac Paff.

El drac Paff, el Carnestoltes, la Festa del Pi… tot ens parla potser d’un altre dels interessos de la Griselda que era la cultura popular. El 1995 va ser una de les fundadores de l’Associació Joan Amades. I una de les passions eren els gegants. Per això va formar part de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

Podríem pensar que els trofeus són obres d’art menors. Però tenim un problema, perquè aquests estan molt ben fets i solucionats el tema de la reproducció seriada – Foto Aleix Art

El seu marit va recordar que l’any 1988, la colla de Centelles van presentar uns dissenys per fer els Gegants de Catalunya. Els dissenys del nostre poble van resultar guanyadors. El marit va insistir que la Grisleda volia que fos un projecte de la colla centellenca, si ve els dibuixos són d’ella. Per això, la Cultura i el Treball, ens venen a visitar el diumenge 28.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: