Una exposició i un llibre homenatgen a la polifacètica artista, molt implicada amb el món geganter
Article núm 697
Centelles. Cadascú es pot sentir atret per l’obra de Griselda Karsunke en una cosa o una altra. Perquè feia de tot: pintura, dibuix, i dintre d’això il·lustració. De gravat feia linòleum. I també va tenir un pes important la ceràmica. I dintre d’això diferents facetes, perquè no tot són gerres. Tot això es pot veure i descobrir a l’exposició que es fa al Niu del Palau fins el diumenge 21.

No tinc encara clara tota la biografia de Griselda Karsunke. Suposo molta cosa l’aclarirà el llibre d’homenatge “Griselda, la teia de l’imaginari”, que es presentarà el diumenge 28. Aquell dia ens visiten els gegants de Catalunya, la Cultura i el Treball. Estaran acompanyats, en tot moment per en Perot , la Coloma, el Teies i la Cent, que són els vells i els nous de Centelles. L’acte d’homenatge començarà a les 11 al Casal Francesc Macià. Perquè tanta festa?
Griselda Karsunke (Barcelona, 1946-2020) era veïna de Barcelona, però freqüentava Centelles on tenia estada a Can Manescal. A allà, més amunt, camí de Can Manel, encara queda un forn de totxo, testimoni de la seva activitat ceramista. A l’exposició del Niu hi ha imatges que es veu en marxa. Ara està silenciat i abandonat a la mare natura. Un altre forn que va tenir, va ser donat per la família, a l’Ajuntament de Centelles. Amb la idea de incorporar-lo a l’equip de l’escola local de ceràmica, que té de professora a la Marta Postico i més de quaranta alumnes.
Cultura i Treball
La ceràmica era una de les activitats de la Grisleda, que com demostra l’exposició dominava el torn i el secret dels diferents fangs, les coccions i els esmalts. A mi més que els gerros, el que m’ha interessat més són els seus relleus. Molts cops fets com a trofeus o recordatoris. M’he fixat especialment amb els trofeus dels carnestoltes, molt detallistes i compositivament ben resolts. També era la dissenyadora del pi que es donava al concurs de fotografia de la Festa del Pi. El gran mussol que hi ha a la sala gran també és un gran relleu fet per parts.
L’exposició acull ceràmica i també una gran quantitat de pintures: paisatges, natures mortes. Hi ha una pintura feta a quatre mans amb en Jordi Sarrate. També hi ha uns deliciosos dibuixos a llapis o sanguina. Hem parlat dels linòleums: em fixo amb una sèrie dedicada al drac Paff.
El drac Paff, el Carnestoltes, la Festa del Pi… tot ens parla potser d’un altre dels interessos de la Griselda que era la cultura popular. El 1995 va ser una de les fundadores de l’Associació Joan Amades. I una de les passions eren els gegants. Per això va formar part de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

El seu marit va recordar que l’any 1988, la colla de Centelles van presentar uns dissenys per fer els Gegants de Catalunya. Els dissenys del nostre poble van resultar guanyadors. El marit va insistir que la Grisleda volia que fos un projecte de la colla centellenca, si ve els dibuixos són d’ella. Per això, la Cultura i el Treball, ens venen a visitar el diumenge 28.