El Pantone del País Valencià

Pasqual Gomes ha fet un mosaic de terres distintives de pobles inspirant-se en “Mural del País Valencià” de Vicent Andrés Estellés. Ho exposa a Tona
Una “pintura” inspirada en una poesia que té molt d’exercici científic – Foto: Aleix Art

Tona/ Centelles. Cada poble té un terra de color diferent? El mosaic de terres que presenta Pasqual Gomes apunta a que sí. O almenys es pot anar fent una escala de colors. La seva idea s’exposa a l’Espai Muriel Casals de Tona.  El mosaic agrupa 355 mostres, cada una un poble del País Valencià: tons de marrons, ocres, argiles, blanquinosos.

Pasqual Gomes és un artista que ja és del País Valencià. Pel que esbrinem en la seva web, des del 1995 que utilitza sorres com a matèria pictòrica. En el 2015 es va centrar en col·leccionar les terres distintives de la comarca de La Vall d’Albaida. El projecte l’hi va agradar i ho ha ampliat. Per seguir una pauta es va inspirar en la composició poètica “Mural del País Valencià”, una aportació destacada de Vicent Andrés Estelles, formada per vint-i-set llibres, que ocupen 3 volums, publicats pòstumament el 1996. I que és un cant a la història i paisatge humà de la seva terra.

Gomes s’ho va llegir amb atenció i interès i va anar anotant tots els pobles que s’hi citen. Va agafar els trapaus, va recórrer els pobles de la seva “guia poètica” i en va recollir mostres de terra.  Hi ha 355 mostres, doncs els mateixos pobles: Alcoi, Oriola, Castelló, Gandia, Morella…

En el text del catàleg que acompanya l’expo que han organitzat els amics de Tona de l’artista –amb qui els uneix una bona relació- explica que per “solidificar” les terres, les va netejar i garbellar. Seguidament ho va barrejar amb làtex i aigua i això ho va fer sevir de “pintura” per escampar sobre els quadrats de 20×20. Explica que primer mantenia les mostres “pures”. Però per donar “sentit de mescla i cohabitació” també va fer una mica de barreja.

El País Valencià potser ens és més desconegut, però la proposta convida a anar-hi – Foto: Aleix Art

L’exposició de Tona mostra el gran mosaic i una taula amb les mostres de terres col·leccionades dintre de potets de vidre i ordenades i etiquetades amb el nom de cada poble. El Mosaic és una obra nova que es va “estrenar” la primavera passada a València.

La proposta, d’aires minimalistes, expressa molt. I a mi m’intriga l’afició de certs artistes valencians per les formes cúbiques, com tindrem ocasió de comprovar en el proper article, dimarts vinent.  La mostra de Pasqual Gomes a l’Espai Muriel Casals –c/. Jaume Balmes, 51, Tona-, es pot veure durant els dies laborables, de 9 del matí, a 8 del vespre, fins el 5 de desembre. Una dada que ens havia passat per alt: Pasqual Gomes és Premi Centelles del 2002!

One thought on “El Pantone del País Valencià

 1. Bona tarda. Sóc Pasqual Gomes. Una amiga de Centelles m’ha passat aquest comentari sobre la meva exposició a Tona i m’ha encantat. Crec que has captat molt bé la meva idea en fer aquest treball. I em sembla genial allò del “pantone del PV”. Si em permets, m’ho copiaré en properes ocasions…
  També he vist l’article següent sobre Jordi Vila i m’ha interessat força.
  Tinc una certa relació amb Centelles: a part d’uns pocs amics, vaig guanyar el premi de Pintura allà per l’any 2002.
  Hi vaig sovint i, si fos possible, m’agradaria trobar-te i tenir un canvi d’impressions. En fi, m’agradaria coneixer-te perquè el que escrius em sembla molt interessant.
  Et passe el meu n. de telèfon i, a sota, l’email i el meu blog, per si vols donar una ullada.
  Gràcies!
  Pasqual

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: