Cap on anirà Jordi Vila?

El Premi Centelles d’enguany exposa fins dissabte a la galeria barcelonina Art Enllà

Barcelona/ Centelles. Dèiem de l’amor per les formes cúbiques en alguns artistes valencians. Encara no puc categoritzar i la idea té moltes fissures. Cúbiques vull dir quadrades amb un aire cubista. D’entrada sempre penso amb l’obra de Miquel Paton, que no és valencià, si no de Tortosa. Però que té un especial interés en quadricular i dividir en quadrets i rectangles l’espai pictòric, quan vol, donar sensació de profunditat o ubicar-hi petites arquitectures o paisatges i sobretot jugar amb la combinació de colors.

D’entrada semblen pintures simples però tenen tot una història compositiva – Foto: Aleix Art

Pasqual Gomes –veure article anterior-, artista valencià,  fa quadrets. I Jordi Vila, reparteix l’espai i fa formes geomètriques que remeten a arquitectures industrials i mobiliari. Pinta com patrons dels objectes. Els tres crec que coincideixen en l’amor per les formes planes i la divisió de l’espai. D’entrada em fa pensar amb un aire cubista, però potser es relacionen més amb el constructivisme tipus Torres-Garcia, amb i sense icones.

Jordi Vila és d’Alcoi, si bé viu a Sant Feliu de Llobregat. La seva obra ens interessa perquè és el darrer Premi Centelles i ens tornarà al juny. I també perqué l’obra té un encant especial. Sembla simple. Però a poc poc et va atrapant. Funciona. Una mostra del què fa es pot veure fins dissabte, a la galeria Art Enllà, a Gràcia, a un carrer de darrera i a prop de l’hotel Casa Fuster (c/. Sant Pere Màrtir, 15).

L’exposició seva és la del fons de la galeria. A l’entrada hi ha pintura de Jaume Mestres. El contrast entre obres és interessant: Mestres presenta uns paisatges desèrtics carregats d’atmosferes. Em fan pensar amb el paisatge de la Batalla de Tetuan. I entres al fons i et trobes amb una simfonia de colors i formes planes. Hi ha pintures petites i mitjanes. Vila diu que vol desfer-se del tema: res d’anècdotes ni detalls i va cada cop més cap a formes simples.  

Sorpreses

En el Premi Centelles així que te’l miraves et fixaves en una espècia de regalim difuminat que “embrutava” el  fons clar.  En la mostra d’Art Enllà no acabo de trobar el mateix recurs, però en canvi sí que descobreixo com teles reutilitzades o parts que tapen parts. Zones carregades de colors sobre capes de colors. En alguns casos sembla un recurs per enriquir cromàticament el fons. També diu que fa veladures. En algunes pintures dedueixo la utilització de reserves per tancar les formes i delimitar les parts rectes. I en d’altres diria que s’atreveix a pintar les geometries i rematar les rectes, directament amb el pinzell.  Vila treballa amb acrílic.

Tot plegat em sembla un exercici exquisit per combinar les formes arquitectòniques dintre una composició pictòrica i sobretot combinar i jugar amb les harmonies de colors.  

Els colors són diferents i esqueients – Foto: Aleix Art

Quan va guanyar el Premi vaig contactar amb l’artista per esbrinar algunes qüestions. A la resposta, Vila assenyalava que “és molt important per a mi la llum, l’espai, la forma en que es configura el quadre, la composició. Podríem dir que la base del treball és el paisatge. Treballe molt amb acrílic, tot i que tinc devoció per l’oli. L’acrílic em permet treballar molt les veladures. M’agrada molt el treball amb l’aigua i el color, la forma en que aquest es pot modificar i matissar”.

També em va indicar que ja havia estat seleccionat al Premi, l’any 2001 i que va portar el quadre, que li va agradar molt el poble… veurem el juny del 2022 amb quina proposta ens torna. Si va donant voltes sobre el mateix o esbrossa el camí i va a terrenys nous. L’exposició de pintura també inclou un gravat fidel als colors i a les formes i una zona amb publicacions d’ell i d’autors que parlen de la seva obra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: