S’obre la inscripció al cicle “Academia Marginalis”, amb vint-i-cinc xerrades de temes molt diversos i per reflexionar

Centelles. La carrera d’Història de l’Art formalment dura quatre anys, però realment passes tota la vida anant descobrint, aprenent i completant coneixements i hi ha molt camp per recórrer. Una mica per això, els professors del departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, Núria Torras Benezet i Juan Miguel Muñoz Corbalán han tingut la idea d’organitzar un cicle de conferències que donen cabuda a aspectes interessants que no es tracten mai als estudis ordinaris i també animen a la reflexió sobre la disciplina.
Aquesta és la idea global del cicle Academia Marginalis. Però no es vol que siguin només conferències. Si no, que al final de cada xerrada, es deixarà un temps per la tertúlia entre tots. El cicle-debat està dirigit a estudiants universitaris, però també s’obre a interessats de fora el món acadèmic.
Us adjunto pdf amb el detall del programa (al final text). Ja veureu que només començar hi haurà alguns plantejaments generals. Per exemple, la Núria Peist Rojzman parlarà de la “Historia del arte. Una disciplina y algunas confrontaciones”. Laia Manonelles Moner: “Subvertir la narrativa «oficial» de la Història de l’Art”. Més endavant un plantejament que pels historiadors de l’art sempre ens costa més, que és adoptar el punt de vista de l’artista: serà Jaime de Córdoba Benedicto, qui parlarà d’“Estudiar el arte desde el arte: una aproximación a la hermenéutica desde el cuaderno del artista”.
Remoure idees






La intensió de Torras i Muñoz és reunir personal docent i investigador de la UB però tant de la Facultat de Geografia Història, com de Belles Arts, Filologia i inclús investigadors “extrauniversitaris” per donar sortida a aquests temes i a d’altres amb “curiositats”.
Després de qüestionar els límits de la disciplina, el cicle s’endinsarà en aspectes més concrets i variats. En citarem uns quants: la Núria Torras Benezet: “Materia màgica de l’antic Egipte: repertori artefactual del ritu manual”. Un tema que ens interessa al grup ÈcfrasisXXI: Josep-Maria Palet Martínez: “Roma i els Pirineus. La formació de paisatges culturals en espais altimontans”. La doctora Milagros Guàrdia Pons parlarà de “«De gallines i guineus»: les faules i els sermons en la literatura i l’art del segle XII”. Jacobo Vidal Franquet: “La producció de tapissos a la Corona d’Aragó medieval: molts documents, poques obres”.
En un altre moment, Joan Molet Petit parlarà de “L’arquitectura del maó vist en el segle XIX”. Gaudí també tindrà el seu espai de debat a través de Maria del Ripoll Freixa Serra, amb la xerrada “Gaudí i el reciclatge de materials. Una manera diferent d’ornamentar l’arquitectura”.
Les sessions es faran els dilluns a la Llibreria Bayron (c/ Casanova, 32, Barcelona) i els dimecres, a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història (c/Montalegre, 6, Barcelona), de 18:45 a 20:45. Com diem es faran els dilluns i els dimecres, d’entre el 9 de febrer i el 26 de maig. En total 25 conferències d’una hora i mitja de durada i trenta minuts de tertúlia. L’últim dia, hi haurà un concert i tertúlia de jazz, amb el Dúo Jaime Vilaseca-Dick Them.
En el document adjunt trobareu les vies per demanar la resta d’informació sobre tarifes, mitjans d’inscripció, reconeixement de crèdits, etc, que comencen a partir d’aquest dissabte 15. Ja aviso, però que les tarifes són molt avantatjoses pels estudiants –sembla que facin les seves rebaixes- de la UB. I que segons el Juan Miguel ja hi ha molts alumnes interessats. A veure on ens portaran les idees!