Martí i Pol segons Viladecans

La sala de Can Sebastià de Tona reuneix les obres sobre paper que il·lustren el llibre de bibliòfil “Salveu-me la mirada” (2016)
Un dels papers treballats per Viladecans, dedicats als versos del poeta de Roda de Ter – Foto Aleix Art

Tona/ Centelles. Hi ha artistes que s’assemblen. Sigui per influència directe o per arribar a solucions similars, per xiripa. Les obres de Joan Pere Viladecans que es poden veure a Tona, em recorden bastant a les de l’artista centellenc Jordi Sarrate: sobretot per l’ús directe de material “real” com a ingredient pels collage, com el panet. Però també pel tipus de formes. Suposo tots dos parteixen dels mateixos referents, com Tàpies.

A aquestes altures les similituds entre artistes no em semblen tan importants, com la manera com cadascú utilitza els mitjans. Com se’ls fa seus. Però d’altra banda m’agrada trobar afinitats entre els dos perquè és per un motiu que els dos coneixen prou bé: la poesia de Miquel Martí i Pol. Els dos el podien conèixer bé -a ell i als versos- i els dos l’han traduït plàsticament.

Però centrem-nos en Viladecans. Pintor barceloní, nascut el 1948. Un representant destacat de la plàstica catalana del nostre temps. L’obra que es pot veure a la sala de Can Sebastià a Tona és material sobre paper –pintura i collage- fet per confeccionar un llibre de bibliòfil, editat per Enciclopèdia Catalana (2016), dedicat a la poesia de Martí i Pol.

El llibre parteix d’una selecció feta pel crític literari Àlex Broch. Va triar 130 poemes que s’han ordenat en cinc llibrets que separen etapes:  crisi religiosa, el realisme històric, la malaltia, la reconciliació amb la vida i la vellesa. Els llibrets, amb la caixa i també part d’un material de gravat –unes planxes, crec per la portada-, es poden també veure a través de vitrines a l’exposició.

Tot el conjunt es titula “Salveu-me la mirada”, partint del poema de Martí i Pol: “Salveu-me la mirada, que no es perdi./Tota altra cosa em doldrà menys, potser/ perquè dels ulls me’n ve la poca vida/ que encara em resta i és pels ulls que visc /adossat a un gran mur que s’enderroca./ Pels ulls conec, i estimo, i crec, i sé,/ i puc sentir i tocar i escriure i créixer / fins a l’altura màgica del gest,/ ara que el gest se’m menja mitja vida /i en cada mot vull que s’hi senti el pes/ d’aquest cos feixuguíssim que no em serva … (Miquel Martí i Pol, “Salveu-me els ulls quan ja no em quedi res” (1976).

Dolor i poesia

Formes suggerents es combinen amb colors ben càlids – Foto: Aleix Art

El poeta va morir el 2003, víctima d’una limitant esclerosi múltiple. Però –em fa la impressió-  havia de combatre amb un home inquiet. Els papers de Viladecans es fan ressò d’aquesta ànima poètica a través del seu repertori visual i d’uns colors, que en el cas dels vermells i els blaus són especialment captivadors. Abans he parlat de planxes de gravat de la portada. Però en l’obra sobre paper, diria que hi ha sobretot un treball directe –a part d’alguna marca d’un objecte. Es mostren una quinzena de peces, majoritàriament papers allargats que s’expressen a través de símbols i alguna referència textual, tocs d’abstracció, taques, regalims, etc. El conjunt és interessant.

L’exposició es va presentar originalment, fa sis anys, a la seu de la Diputació de Barcelona, a l’edifici de Can Serra (al capdamunt de la Rambla de Catalunya) perquè la Diputació és l’actual propietària del llegat del poeta, que en va cedir l’usdefruit a la Fundació  Miquel Martí i Pol i l’Ajuntament de Roda de Ter.  El llegat del poeta està format per l’arxiu personal, premsa, documents d’activitats culturals, obres d’art, manuscrits, cartes, primeres edicions i llibretes d’apunts i més de 5.000 llibres de la seva biblioteca personal.

L’exposició a la sala de Can Sebastià –c/ Major, 12, Tona- es pot veure fins el 27 de febrer. Ens diuen que Viladecans havia estiuejat al poble osonenc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: