Conxa Sisquella torna a Centelles

Finalment arriba al Marçó l’exposició de pintura, dibuixos i gravats que la recorda en el seu centenari
Conxa Sisquella treballant amb el seu tòrcul al taller de La Garriga – Foto: Fundació Fornells Pla-Conxa Sisquella

Centelles. Si no ho està, amb poques  hores quedarà muntada l’exposició de Conxa Sisquella al Centre d’art el Marçó vell. S’inaugura  el dissabte 7, a les  7 de la tarda. La mostra “Interaccions” ha estat orquestrada amb la Fundació Fornells Pla-Conxa Sisquella de La Garriga, que custodia totes les obres que es  penjaran. Sisquella i Pla tenien casa i taller a la veïna vila termal.

La “visita” de Sisquella a Centelles es podria emmarcar encara dintre el centenari del seu naixement (1920), més quan  va ser a la falda del Puigsagordi, a Centelles mateix, on va néixer. Sembla que el seu pare era enginyer de ca l’Estabanell  i es van estar per aquí, uns pocs anys.

L’exposició al Marçó serà similar a la que l’any passat es va fer a La Garriga, a la mateixa seu de la fundació de l’artista i a la fundació Maurí: dibuixos –dels inicis, amb interessants retrats-, pintures –olis, ceres- i gravats calcogràfics. Hi haurà algunes peces diferents i sobretot es podrà apreciar tota la seva carrera junta. Des dels seus inicis acadèmics, passant per la recerca d’un llenguatge singular –fixeu-vos amb la contundència de la línia, en les corbes, les diferents tècniques i el color-; fins al salt a l’abstracció i als camps de color. Pel què sembla bastant relacionats amb l’estada  del matrimoni d’artistes, als Estats Units.

D’alguna manera sospito que a partir d’aquesta estada introdueix el color també en el gravat –aiguatintes- utilitzant diverses tintes. Però realment desconec com s’ho feia i també la seva obra gràfica prèvia als anys seixanta.  I d’altra banda, tinc curiositat per valorar la importància del contacte amb les pintures d’un Rothko  o un Pollock i mirar fins a quin punt la contribució de Sisquella va ser important, a escala personal o més de país.

Un dels gravats de Sisquella amb vàries tintes

Tot això ho podrem  reviure i repassar “amb obra de veritat” durant un mes al Marçó i tindrem l’oportunitat de rubricar la curiositat per la carrera de Sisquella, amb dues activitats extres. La primera, el dissabte 14, amb una visita a la fundació de La Garriga.  La seu era l’antic habitatge dels artistes i evidentment inclou el taller d’ella –ara una sala d’exposicions- i preserva un fons important, que ens mostraran i explicaran en detall.  Per anar a l’excursió, us heu d’apuntar al Marçó. 5€. És al matí i si va amb autocar, que ens deixarà i recollirà al davant mateix (carrer Calàbria). Al cap de quinze  dies, el dissabte 28, Fina Bernad, professora d’història de l’art i membre de la Fundació, impartirà una conferència monogràfica. Bernad i Jaume Guardis, president de la Fundació, són les dues persones que juntament amb la Comissió del Marçó han facilitat la mostra i ens ajudaran a explicar millor la figura de la Conxa Sisquella. Exprimirem l’oportunitat!   

One thought on “Conxa Sisquella torna a Centelles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: