El nou paper de les flors

Artistes amb mercat (II)

L’artista explicant el seu procés de treball resumit amb unes fotos a l’exposició – Foto: Aleix Art
Montse Albàs, estampació botànica

Tenim sobre la taula fer a Centelles un mercat d’arts en paral·lel a l’oferta dels diumenges. Ens proposem presentar els artistes interessats de qualsevol tècnica.

Ripoll/ Centelles. Al penjador de la Perruqueria Camps-Figueras s’hi insinua un retall de tela: “Cus-cus, artesania textil” posa. Resulta que és la nova marca de creacions de la Montse Albàs. Sincerament ens l’esperàvem dirigint teatre o col·laborant per a la Trobada. La mateixa Montse ens ho confirma: dues coses bé no es poden fer (enllaç a posts anteriors, amb una entrevista)

Ara l’estampació textil l’omple i si vol dedicar i anar investigant. El teatre l’ha deixat. Casi tot. Continua una mica, amb una faceta que també li desconeixíem: vestuari. Albàs acaba de dissenyar els vestits de la ruta barroca per la Pietat de Vic. Però els dies de la pandèmia, sentia curiositat per la tintura natural de teles i això la va portar a l’estampació botànica.

Algunes de les teles estampades – Foto: Aleix Art

Màgia natural

Més que deixar la simple petjada de fulles o flors, aquest tipus de “transferències” segueixen un procés alquímic, que deixa tant forma, textures, com colors, de manera bastant fidel. Tot i alteracions i sorpreses que els vapors o cada tipus de plantes originen. Aparentment s’assembla al Gyotaku, però l’estampa no és pas el resultat de la fricció, sinó que com hem esmentat va més enllà i necessita de vapors i química. I  com en la ceràmica, la natura també hi intervé aportant resultats sorprenents. La tècnica no tinc clar si és molt vella o no. Els coneixements de les plantes ideals i procediments sembla que precisi d’una experiència secular. Albàs diu que l’estampació botànica és sobretot coneguda a algun racó de França i també a Amèrica Llatina. En tot cas, ara és la exploradora d’una màgia creativa diferent, que la porta cada dia al seu taller, a la falda del castell de Sant Martí de Centelles.

Al Penjador i a El Trabuc ja veuríem bé una exposició del seus teixits estampats.  Però la primícia és a Ripoll. Fins el dia 10 d’agost, es pot veure en un establiment, La QP, que acull restauració, una llibreria, oficines per a co-working. És un lloc engegat fa uns mesos, i també fan exposicions. És a un racó de la Plaça Gran, al costat de la modernista Casa Alòs.

Montse Albàs porta a La QP exemples de les peces que fa estampades amb el seu art: teles grans, fulars o mocadors i també utensilis petits, com punts de llibre –molt originals- o fundes per llibres, amb estampacions de flors o fulles.  Aquests articles més petits són els que mensualment porta a la parada del mercat d’artistes que es fa a Vic. Veient l’encaix, a la Montse també l’hi expliquem que a Centelles hi ha la idea embrionaria de fer un mercat d’arts dominical i si mostra interessada. A l’estampació botànica de Cus-cus l’hi anem obrint camí, no?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: