Pistes del cosmos

Exposicions d’estiu (X)

Els animals també es poden veure reflectits – Fotos: Aleix Art
Mayte Vieta reflexiona sobre l’univers al castell de Vila-seca

Vila-seca/Reus. El Castell de Vila-seca  és com un rovelló enmig d’un jardí. Acostumats a castells roquers, aquest s’assembla a altres casals fortificats de planúries, amb un bon donjon o la torre de l’homenatge. N’he visitat un altre a Salou. O el de Peralada. Però per conèixer l’exposició “Cosmos” de la Mayte Vieta (Blanes 1971) entrem a una residència secular que ara pertany als historicismes del XIX, interessats per les arts i els oficis. Res hi és perquè sí i actualment el municipi ho conserva.

En el principal i al pis superior, Vieta agafa alguns racons per explicar el impacte de l’univers. Artista multidisciplinar, fotografia i objectes estructuren vàries instal·lacions, amb un vídeo final comentat per la creadora i la comissària, Natàlia Chocarro. Artista i experta estan vinculades amb la Fundació Vila Casas, que col·labora amb la vila tarragonina, aportant saba artística de la seva.

Vieta surt d’un moment difícil i amb aquest Cosmos fa un homenatge essencialista a la vida. Les estrelles són suficients per entendre, estimar i recordar. Imatges i instal·lacions remeten al univers i als reflexes que l’evoquen i ens han ajudat a generar la consciència humana. En el cas particular de l’artista, un fet biogràfic.

Les instal·lacions juguen amb la llum i la foscor, amb les formes primigènies: les esferes són iguals a l’aigua, en les caniques i a la Lluna. En les fotografies hi ha fotomuntatge per aguditzar el missatge.

En les marines fosques de núvols lluminosos, on la Mayte hi veu estrelles, primer hi he vist petroli. I ho he llegit tant en clau de denúncia per la nostra dependència maligne, com pel seu origen en matèria orgànica prehistòrica.

 La visita a l’exposició permet tafanejar pel menjador. A la biblioteca entremig d’enciclopèdies  i literatura religiosa, també hi ha un títol de Gounod, “Polyeucte” (1878). A baix de tot, hi ha el celler. Terra de vins. A l’altra cantó del carrer n’estan arreglant un de cooperatiu. El Cosmos acaba el 13 de novembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: