José Arrúe: pintor de costums basques

El Museu de Belles Arts de Bilbao ha anat mostrant per les xarxes un grup de pintors d’allà que situen imatges que hem vist per aquí

Centelles. Al País Basc també hi ha bons pintors. Artistes molt interessants. Però, ens passen més desapercebut. Hi ha unes pintures de temes populars -festes, esports, paisatges-fetes amb uns verds vius i colors molt agradables. I hi ha un artista que té la capacitat, de donar als tons un aspecte, com vellutat, com si pintés amb cotó fluix.

Ha costat una mica saber de quin o quins pintors es tractaven. Un o una escola? Diria que són varis. Al bar del Passeig centellenc, tenen la reproducció d’una pintura d’aquestes: un partit de futbol, al costat dels records i pòsters del Barça. La firma no sembla que posi,  Arrúe. Però…

Una romeria

“Romeria basca”, pintura, del 1921, de José Arrúe Foto: Facebook del Museo de Bellas Artes de Bilbao

El Museu de Belles Arts de Bilbao, a través de Facebook, han començat a posar l’accent en aquest pintor o grup. El que més destaquen és l’Arrúe. José Arrué, o Arrué (Bilbao, 1885- Laudio, 1977). N’expliquen que, a diferència d’altres pintors del país, aquest es fixava en el món rural, amb humor, alegria, i destacant els ambients de joc i concòrdia. Res de sofriment, ni destacar el treball penós, ni la resignació del camp. La seva mirada “motivadora” es trasllada als colors i al dibuix, tot molt descriptiu.

Hem parlat d’un tema de futbol. L’equip del museu bilbaí comenta, per exemple, una  “Romeria basca”, del 1921. Un paisatge empinat, amb la gentada a fora.  Al fons, el gran santuari, amb els camps ondulants i les muntanyes tancant l’horitzó. Quin pic, deu ser el de l’esquerra?

A Bilbao, el museu més conegut “famós” ara és el Guggenheim. Però des de fa centenars d’anys,  hi ha el seu propi museu de belles arts: Martin de Vos, El Greco, Gentileschi, Zurbarán, Goya, Sorolla i altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: