Roma des de l’estudi d’un artista

ÉcfrasisXXI – activitat: conferència
En el marc de la Fira de la Tòfona, dissabte al matí continuarem amb el cicle de Roma, a través de les paradoxes  i curiositats d’un pintor català

Centelles. Dissabte que ve, tenim prevista la xerrada “Fortuny: la paradoxa del perfeccionista”, a la Biblioteca La Cooperativa (c/ Sant Joan, 25). Sala de dalt, silenci, com en una aula d’història de l’art. Aquest cop, es va oferir de fer-la Francesc Quílez. Seguint la costum de concentrar les conferències en dies de mercat a Centelles –ara tocarà la Tòfona d’hivern, repetim l’experiència de trobar-nos a la Biblioteca entre amics i interessats. Pot venir qui en tingui ganes.

Conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Quílez, ens parlarà de Marià Fortuny i Marsal (Reus,1838-Roma, 1874), artista complexa però guiats pels fils de la seva investigació en curs, segur que plantejarà aspectes diferents. Sempre hi ha sorpreses. Pel què ens ha avançat, Quílez, es centrarà sobretot en una etapa dolça de la pintura d’aquest artista de Reus.

Quan va marxar fora, Fortuny, ja tenia una formació “local”. Quílez, també, coneix molt bé l’obra sobre paper: dibuixos i gravats. La conferència a la Biblioteca permetrà rellegir-ho amb humor.

La trobada de dissabte a la Biblioteca, és una excusa per compartir idees i gaudir de les arts, sense les dificultats, que cada estudiós ha d’esquivar per resoldre les seves curiositats. Roma és un pretext. Les trobades d’ÉcfrasisXXI es fan i són possibles, si venen de gust. A la Biblioteca això és possible: es vol silenci i a través d’imatges silencioses –no es projectarà pas una pel·lícula- el Francesc ens explicarà cap on l’han portat les seves pistes. Pot venir qui vulgui, perqué tothom pot seure davant d’un quadre i mirar-se’l amb calma. Inclús un nen. Écfrasis és comentar una obra d’art.

Veurem on ens porta la tercera conferència: amb el Juan Miguel Muñoz vam encetar una via més acreditada per comprendre històries d’art més recents. Amb ell vam parlar de monuments i pintura mural. Cada investigador, ho proposa des de la seva perspectiva. És per això que dissabte parlarem d’un artista català de renom, que va tenir taller a Roma i és on va fer una bona part, de les seves obres més importants. 

El 2013, amb el grup ÉcfrasisXXI, ja vam tenir ocasió de visitar una de les obres mestres de Fortuny, conservada al Museu Nacional, “la Batalla de Tetuan“. Precisament, la va pintar, en aquest taller dels turons de la ciutat Eterna. Esperem que durant la conferència en algún moment es pregunti si sota els pins de Roma, també es fan “trufes”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: