Nadal a tocar

El 17 i 18, es va celebrar la Fira de la Tòfona. Al poble és preàmbul de les festes d’hivern: el dia 30 es sortirà cap al bosc a cercar un pi, per oferir-lo a Santa Coloma. Nadal cau en diumenge. Tot continua
Pessebre de Ramon Vitó amb els galejadors a la Plaça Major, amb el pi a la carreta. Al palau comtal, ens van explicar, que hi ha als balcons, tots els veïns de quan era un habitatge de pisos. Ara el restauren per instal·lar-hi una nova biblioteca – Foto: Aleix Art

Centelles. Durant la Fira de la Tòfona -17 i 18 de desembre- hi va ha ver tot tipus d’activitats: a la carpa gran de la Plaça  Major si van fer tallers gastronòmics. També hi havia un “food-truck” oferint tapetes. Tallers, concursos… La tòfona sempre per tot arreu, com a ingredient destacat. Parades al Passeig: formatges, bolets, olives. No va ploure, dies de boires i sol. Però en general, hi havia gent.

Paral·lelament a les activitats amb el fong rodonet pestilent es feien activitats amb les arts plàstiques. El divendres es va inaugurar al Marçó vell, la Mostra d’Artistes Locals. Enguany som 40 participants. Més que anys passats. Tindrem temps de parlar més detalladament d’algunes peces. Entre els noms nous: Gerard Pagès, Sara Vernedas, Fraser Provan o Pep Puvill. Pintura, dibuix, escultura, fotografia, etc.

Alguns dels artistes de la Mostra tenen també parada al Mercat Artesanal de Centelles. Hem parlat d’aquest projecte a través de varis articles. I ja van començar a plantar parada, al carrer Socós, el 4 de desembre. I ho van repetir el dissabte i diumenge, 17 i 18, en el context de la fira de la tòfona i del mercat dominical. Els diumenges serà el dia més habitual.

Parades del mercat artesanal de Centelles

Han començat la Griselda Fabregó amb mosaic, Alicia Mesas, amb aquarel·la, Anna Puigdomènech, amb fotografies de llocs abandonats i Raquel Saga, amb articles tèxtils i joieria. Les quatre noies esperen reunir-se amb la resta d’interessats i amb Promoció Econòmica (els impulsors), per valorar l’arrancada i plantejar millor la repetició del mercat artístic, en el període d’un mes. Informarem. L’experiència, fins ara, sembla positiva i la gent es mostra receptiva.

El mateix dissabte 17, mentres fira i artesanes donaven vida pels carrers, a la Biblioteca va tenir lloc la conferència de Francesc Quilez, conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, sobre Fortuny. L’estudiós de l’obra del reusenc va subratllar les dificultats de l’artista per fer obres més personals o d’altres més obligades per les tendències del mercat. Aquesta dualitat, Fortuny la vivia amb una actitud exigent, perfeccionista, que va fer que obres importants, com la “Batalla de Tetuan, restessin inacabades.

Ja hi ha pessebres

No és aquí el lloc per aprofundir amb els detalls de la conferència. Però haureu notat que parlem sempre de mercats i de la recepció de les obres d’artistes i artesans. El mateix que els hi passa als pessebristes, quan mostren els seus diorames per aquestes dates. Que sempre esperen que agradin i la seva màgia superi als detalls constructius. Diumenge 18, al vespre, s’inauguraven també pessebres a Centelles. L’associació local havia retardat la seva inauguració fins el dia 24. Però l’altre grup de pessebristes centellencs, com Ramon Vitó o Xavier Prims, tenien ja a punt els seus, per sorprendre als visitants, des d’espais més domèstics.

Vitó té els diorames muntats al garatge de casa seva. I diumenge ja es podia fer el recorregut, per gaudir de la seva habilitat per recrear entorns centellencs, com eren abans, com masies -El Rossell, la Llavina- o carrers com la plaça Major i la plaça Mossen Xandri, ocupades per galejadors i veïns que Vitó recorda de memòria. Esperem que a partir del dia 24, al vespre, es pugui ja fer la peregrinació completa per la resta de racons pessebristes de Centelles . Bon Nadal!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: