El MNAC adquireix quatre escultures del Mestre de Cabestany

L’Artur Ramon presentarà les peces de l’artista romànic, resultat de la cooperació entre antiquaris i museus del país
Fragments escultòrics procedents del monestir de Sant Pere de Rodes, atribuïts al Mestre de Cabestany i el seu taller – Foto: MNAC

Centelles. El canvi d’any es farà amb noves incorporacions a les col·leccions d’art romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya: quatre fragments de marbre blanc, esculpits pel Mestre de Cabestany. Les peces pertanyen, segons tots els estudis, a la portalada de Sant Pere de Rodes, del segle XII.  El mil·lenari monestir romànic del Cap de Creus havia tingut una “portalada” esculpida (com la de Ripoll), que es va “desmuntar” i dispersar, en trocets, el segle XIX, rematant obscurs segles de desprotecció d’aquell monument.

Després d’anys d’estudis, s’ han anat localitzant fragments de marbre blanc, esculpits per aquest artista del 1100, valorat pel seu virtuosisme per esculpir i interpretar l’art clàssic. El nom de “Cabestany” li ve donat per una de les seves obres més singulars i més ben conservades: el timpà de la parròquia del municipi rossellonès de Cabestany.

Aquest dijous, el MNAC ha anunciat l’adquisició d’aquests quatre fragments, per un import de 250.000 Euros. Les peces, les ha adquirit el Departament de Cultura de la Generalitat, a les galeries barcelonines Artur Ramon, Palau d’Antiguitats, i Clavell & Morgades Antiguitats.

Els ulls del romànic

Aquestes escultures solen ser de figures i caps d’una enigmàtica bellesa i ulls incisius. Totes quatre “adquisicions”, juntament amb altres “localitzades” en col·leccions privades, com la col·lecció Barrachina, del Museu del Castell de Peralada, es presentaran en una exposició a la galeria Artur Ramon, Barcelona, a partir del 19 de gener. Jordi Camps i Manuel Castiñeiras, que han sigut conservadors del MNAC i són uns dels màxims  especialistes en aquest artista, publicaran per aquesta ocasió, el llibre “Mestre de Cabestany. Espurnes de marbre “. En ell descriuran amb tots els detalls les peces, i donaran a conèixer nous estudis de l’obra d’aquest escultor. Un dels aspectes més importants, serà un esquema de distribució de la decoració escultòrica, a la portalada del monestir empordanès. Una proposta que també es tindrà en compte en la col·locació de l’exposició que preparen a la galeria barcelonina. De tot plegat en parlarem amb més propietat, d’aquí quinze dies. Bon any!

2 respostes a “El MNAC adquireix quatre escultures del Mestre de Cabestany

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: