Artistes amb altres capacitats

La Fundació Setba convoca el seu tretzè premi, per artistes amb discapacitats intel·lectuals de Catalunya
Un dels “trofeus” que es donen als premis – Foto: Fundació Setba

Centelles. Mentre els governants parlen entre ells, els de baix continuem amb les nostres batalles diaries. A la feina i a casa, al carrer. Aquí, en el blog, ens agrada el diàleg. I ensenyar les armes que són: un llapis, una pluma, una punta, etc. Les armes de la cultura i les arts. Que cada dia es fan més lloc. Avui qui discuteix realment, que tothom pugui tenir alguna habilitat artística? Sigui pintar, esculpir, fer ceràmica, cantar, ballar, performance, instal·lacions. Les arts  es multipliquen. Però i si qui vol fer de Picasso o Marcel·lí és una persona amb “discapacitat intel·lectual”? Quedem-nos només però, ara amb dues dimensions. Una pintura…

Fa dotze anys que la Fundació Setba organitza un premi dirigit a artistes d’aquest col·lectiu de persones. Les obres que participen són imatges, pintures, dibuixos, potser amb una mica de relleu. Sobre un suport de 70×50 cm. Tema i tècnica lliure.

Fins ara, aquests “discapacitats” han estat més aviat exclosos. En segons quins sectors intel·lectuals, no tots veuen igual la seva “integració”, potser. Però tots  tenen voluntat de ser comptats en la societat global. L’any passat van participar al Premi Setba, 1432 artistes. I diuen que l’augment és exponencial. Com a fundació. Setba, generen programes pedagògics adreçats a  aquests col·lectius, com el projecte “Magistrals”.

La Fundació Setba no és que estiguin quiets esperant que els artistes truquin a la porta. Des de la seva seu a la plaça Reial van fen tallers i activitats per apropar l’art a col·lectius en risc d’exclusió social, promoure una societat justa, etc. Generen complicitats amb agents, empreses, entitats i les persones. El seu premi és el que està més ben dotat econòmicament, dels que es fan a l’Estat.

Pintura, 1er premi de la convocatòria de l’any passat (2022) de Daniel Temporal / Fundació Ampans – Imatge: Fundació Setba

Aquesta setmana la Fundació Setba ha convocat la tretzena edició del seu premi. A la que els interessats s’hi poden inscriure fins l’11 de maig. Podeu consultar les bases clicant aquí. Resum: una obra sobre un suport de 70×50 cm. Tema i tècnica lliure.

És un certamen obert a tots els artistes residents a Catalunya, majors d’edat i amb certificat de discapacitat intel·lectual (mínim 33%), que pertanyin a una entitat sense ànim de lucre, legalitzada i registrada a Catalunya.

Convocatòria en marxa

Sabem els membres del jurat: Glòria Andreu, de la Fundació “la Caixa”; Meritxell Duran, artista; els galeristes Jose Manuel Jaurena i Mònica Ramon; I Cristina Sampere, artista i directora de la Fundació Setba.

El jurat destaca a tres artistes amb uns premis econòmics,entre els que es reparteixen 7.300 Euros. També hi ha un “premi de disseny” atorgat per l’empresa Bardinet, que serà la imatge de l’etiqueta per un vi de la D.O. Penedès, del celler Lacrima Baccus.

Informen de que enguany s’incorpora també un premi per votació per part de l’audiència. I com a complement dels premis, l’oportunitat de participar en uns tallers a l’Institut Europeu del Disseny de Barcelona.  Sembla important que entre tots anem fem pinya i que la societat compti amb tothom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: