Neus Gòrriz, individual al Marçó

Centelles. Fa ja uns anys que Neus Gòrriz viu a Centelles. Procedent de Barcelona,  amb un interessant bagatge com a especialista en animació i docent, la seva creació més personal passava silenciosa entre els seus veïns del poble. Gòrriz continua explorant tècniques i temes des del seu taller a Centelles, que es va poder visitar durant els estudis oberts d’aquest estiu.

Fa uns anys, a les Finestres d’El Trabuc ja vam poder veure algun exemple de la seva obra gràfica. Però la resta de facetes era bastant desconeguda. Fa també uns deu anys d’una altra seva individual a la cabanya del Castell de Montesquiu, amb gravat, dibuix i pintura, on hi havia un accent temàtic en la figura, valorant la forma del cos i el moviment.

La individual que protagonitza al Marçó, fins el 5 de març, ens endinsa per els seus temes més actuals i amb tres disciplines, a les que hi pot arribar a través del dibuix:  dibuix com a tal, pintura i gravat. Tres grans temes: els arbres, les mirades i l’expressió gestual amb tinta.

Gòrriz ens va explicar que un dia va trobar-se al mig d’un bosc i li va fer l’efecte que els arbres la miraven i es dirigien a ella. Pintant els troncs i amb collage de papers de diaris amb text, recrea aquesta impressió, que també repeteix amb els aiguaforts i els gravats amb sucre, on juga amb les intensitats  i les textures que ocasionen les cremades dels àcids, per representar els troncs com línies  paral·leles.  Les textures que li permet la tinta, també les busca en la representació en pintura, creant efectes matèrics amb tons clars. Semblen paisatges hivernals. Aquestes pintures  s’acompanyen de petits poemes, els  “haikus”, fet segons els esquemes de la poesia japonesa tradicional.

La sèrie més actual són un conjunt de dibuixos i pintures de mitjà format, on recrea la mirada d’homes i dones que pertanyen a ètnies no europees. És com si amb la seva mirada ens interrogessin. Gòrriz dibuixa amb agilitat amb carbó i pintura negres. Com veieu, no és una artista que utilitzi un paleta de colors variada: abunden els tons pàl·lids i negres sobre els blancs de paper. Potser una senyal més de la seva passió pel gravat.

A l’entrada de l’exposició també hi exposa un sèrie de dibuixos amb formes circulars dibuixades amb tintes, com si fes caligrafia japonesa.  El dia 5 de febrer, a les 12, farà una visita guiada a l’exposició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: