Riera i Aragó a la Marlborough

L’artista barceloní exposa obres especials guardades al seu taller
Detall dels submarins – Foto: Sara Riera / galeria Marlborough

Barcelona/Centelles. La primera exposició del nou any a la Marlborough reuneix obra representativa de la carrera de Josep Maria Riera i Aragó. L’any passat ja vam anunciar que es preparava aquesta individual, que a més coincideix amb els 50 anys de trajectòria de l’artista barceloní.

Riera i Aragó és nascut a Barcelona el 1954 i el 73 va ingressar a la facultat de Belles Arts. A partir dels anys vuitanta va definir uns trets diferencials, dedicats a artefactes marins i aeris. L’obra de Riera i Aragó es caracteritza per esquematitzar i personalitzar les formes d’un avió, un submarí o un zepelí. En les obres més característiques  repeteix aquestes formes esquematitzades. Podria semblar que és un exercici molt fàcil. Però cada repetició és diferent i li serveix a l’artista per evocar conceptes, paisatges o persones. Els seus avions, en forma com de “4”, simbolitzen homes i dones drets.  I per exemple, el conjunt de submarins de bronze i altres metalls, que s’exposen a l’entrada, es refereixen amb el seu cromatisme metàl·lic a la geografia de les Illes Balears.

Les representacions dels submarins no són amb la forma sencera de la nau, sino com un tall longitudinal, amb el pont i tota la carcassa superior, amb les cantonades irregulars, menjades, com si fos les onades que trenquen la  forma. De fet semblen estris oxidats per l’aigua, com recuperats del fons marí. Crec que en el passat l’artista havia treballat amb objectes trobats en el mar i potser l’hi haurien inspirat aquestes formes erosionades i minimitzades.

Els submarins es mostren drets, dirigint-se cap avall – Foto: Sara Riera / galeria Marlborough

L’exposició “El bell viatge” de Riera i Aragó, presenta a la Marlborough sobretot escultura sobre metall, però també hi ha pintura i obra sobre paper. Concretament dibuixos sobre papers manuscrits antics.

També hi ha treballs d’un tipus  que desconeixíem. Riera i Aragó fa una mena de maquetes de paisatges marins amb roques, amb metall i materials vidriosos. A l’exposició es mostra una d’aquestes peces, que podeu  conèixer millor, en el catàleg on-line de l’artista. En el seu web també hi figuren nombroses escultures d’avions, per exemple, convertides en monuments en diferents espais públics.

L’exposició a la Marlborough posa  l’accent a un treball particular d’un artista teòricament poc conegut, però respectat internacionalment, ja que ha exposat a molts indrets.  L’exposició a la galeria barcelonina es pot veure fins el 25 de març, al carrer Enric Granados, 68.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: