Marines d’aquí i d’allà

Josep Girvent fa a les Finestres i a El Penjador la primera individual a Centelles
Aspecte de les marines de Girvent a El Trabuc – Foto: Aleix Art

Centelles. Cada any es fa la Mostra d’Artistes Locals i hi solen  participar una trentena d’artistes. D’aquests n’hi ha uns pocs que cuiden el currículum artístic amb exposicions i sent actius socialment. D’altres exposen només a la Mostra i es dediquen a pintar sense més preocupacions.

Aquest és el cas de Josep Girvent. Veí de Centelles, professionalment havia treballat a una filtatura de Centelles. I des de que s’ha jubilat que entre les seves aficions té pintar. Va començar a anar a classes amb en David Casals i des de fa un temps que tenim noticia d’ell, sobretot quan toc a la Mostra. I d’entre els temes que toca sempre criden l’atenció les marines. Que no és un tema molt habitual aquí, entre els pintors paisatgistes. Fa anys, havíem conegut les marines de l’Ignasi Arañó. Però per exemple, en Moreu o en Musach són més de paisatges urbans o d’interior.

Hem seleccionat una desena de pintures de Girvent per a les Finestres i El Penjador. Girvent ens ofereix una pintura de colors alegres, detallista i lluminós. Ens diu que algunes vistes són inventades. Però en el revers de les pintures hi ha algunes anotacions que ens refereixen a llocs del Mediterrani. Si ve també hi ha palmeres i barques de països exòtics on potser no anirem mai. Per això són les pintures  també: per evocar paisatges bells del nostre planeta. També hi ha un nocturn dedicat a Venècia, reconeixible per una església a la manera de San Giorgio Maggiore.

El tema de paisatges de marines es devia desenvolupar al segle XIX, paral·lelament al naixement del paisatgisme a la pintura. Abans només existia de forma complementària a temes històrics o religiosos (ex. La Fugida a Egipte). Al segle XIX els pintors surten del taller per pintar a l’aire lliure i amb l’evolució del turisme es fomenta la pintura de llocs romàntics. A França recordareu      l’existència de l’Escola de Barbison, vinculada amb l’impressionisme.  I a Catalunya, al segle XIX, també destaca el grup de pintors instal·lats al Garraf, coneguts com a “lluministes” , precisament vinculats a la reproducció a l’oli de la llum marina i del Mediterrani.

Precisament la llum és un aspecte interessant de la pintura de Girvent que aconsegueix marines clares i alegres de colors. Normalment amb referències a vaixells o iots i a la vegetació i les roques de la costa., pintades amb sentit detallista. Us convidem a descobrir la seva pintura, en aquesta exposició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: