Tercera proposta d’Acciones Creativas de Intercambio que presenta vint-i-un artistes colombians que reflexionen sobre la Terra
Centelles. Fa uns mesos, el juliol del 2020, vam presentar la iniciativa Acciones Creativas de Intercambio, vehiculada a través d’Instagram i de la pàgina web i que coordina Jaime Moroldo i el seu fill Endgork Moroldo. Jaime proposa un tema o un treball, els artistes responen amb obra i a través d’Acciones es dóna a conèixer per la xarxa d’internet. Ja porten algunes accions i ara n’estan presentant una tercera en la que han implicat vint-i-un artistes colombians a reflexionar sobre la Terra.
Cada dia des de dijous passat i fins que acabin aniran presentant una obra, amb la informació de l’artista, la fitxa tècnica i també s’inclou una breu explicació que l’artista fa de la seva obra.
Aquest dies el país sud-americà és notícia per les protestes socials contra unes reformes fiscals i per la resposta del govern que ha acabat treien els militars als carrers.
Colòmbia és un país amb casi cinquanta milions d’habitants. Terra d’antigues cultures indígenes, conquerida i “esborrades del mapa” pels espanyols. Oficialment la llengua és el castellà però encara s’hi parlen una seixantena de llengües autòctones. Econòmicament es considera com un estat emergent.
Parlem d’un país que representa un amalgama cultural i segurament els trets culturals distintius també es destil·laran d’alguna manera en els artistes d’avui, connectats també amb el món.
Els artistes participants són Fidel Castro (@fidelumen), Natalia Manzo (@_nataliamanzo), Danny Sánchez (@dajasaba), Bibiana Camargo (@bibicamargoart), Jean Barbato (@jean.barbato), Santiago El Cortés (@santiago.elcortes), Fabio Castrillon (@artist.fabiocastrillon), David Cornelia (@davidcorneliart), Mari Menez (@mari.menez), Iván Acevedo (@ivan_acevedo2717), Adrián Preciado (@art.preciado), Giscard (@mrgisLucía), Diego Pérez Moreno (@diegoperezfotografo), Santiago Orozco (@santiagoorozcorivera), Miguel Arias (@miguelarias_cuadros), Héctor Diaz de la Hoz (@diazdelahozart), Isabella Arenas (@isabella_arenas), Daniela Barbosa (@danibarbosa30), Juan Fuentes (@pinky180_art), Lucia Carvajal (@art.lulucarvajal) i Angélica Ramírez (@angelicaramirezarte).
Tota mena d’art
Les acciones han començat per la Bibiana Camargo, artista de Bogotà que presenta “Raíces”, una oli de 35×35 cm, que inclou brodats sobre la tela. Aborda la relació de nosaltres amb l’entorn que hem de cuidar a través de la representació d’un retrat femení –no estic segur sigui autoretrat- i un magnífic colibrí brodat.

L’artista de nom Fidel Castro Cabello és de Bucaramanga i va ser el segon en ser presentat. Ell aporta un altre oli de 40×40, titulat “Llave”, que reflexiona sobre la nostra relació amb el món a partir del budisme, a través de la representació simbòlica d’una clau, d’un pany i la fricció d’unes mans de Buda. Una obra interessant que amb la forma circular i les textures que inclou també evoca al planeta.
Per l’article ens han passat imatges d’un treball encara per presentar: la pintura de Fabio Castrillón, que embolica una persona que porta una màscara antigàs amb la bandera colombiana.
Hem anat referint-nos a pintures però el projecte “Tierra” està oberta a totes les disciplines: escultura, fotografia, etc i també inclou, fins i tot, graffity: Juan Felipe Fuentes Maza és l’autor d’un gran mural sota un pont que posa “Hogar”, dedicada a les persones que malviuen pels carrers.
Però perquè una “Acción Creativa” dedicada a artistes colombians? Jaime Moroldo ens explica que una cadena de contactes el van portar a establir aquest lligam internacional. I que a mitjà termini es farà una exposició d’intercanvi entre artistes catalans i artistes colombians. Potser no seran tots els mateixos artistes dels de la “Accción”, però n’hi haurà dotze i es podran veure a la sales de la Rectoria de Sant Pere de Vilamajor. I a Colòmbia l’exposició “catalana” s’està planificant i es preveu que sigui itinerant: Bogotà i Bucaramanga, que ja hem mencionat. Moroldo ha col·laborat en l’organització d’altres exposicions d’intercanvi internacional, amb Suècia i Japó. La pandèmia en va minar una però ara les coses es tornen a posar en marxa. Però tot això és el futur: ara toca presentar l’acció “Tierra” a Instagram i a la web.
One thought on “Clam colombià per cuidar la Terra”