Clam colombià per cuidar la Terra

Tercera proposta d’Acciones Creativas de Intercambio que presenta vint-i-un artistes colombians que reflexionen sobre la Terra

Centelles. Fa uns mesos, el juliol del 2020, vam presentar la iniciativa Acciones Creativas de Intercambio, vehiculada a través d’Instagram i de la pàgina web i que coordina Jaime Moroldo i el seu fill Endgork Moroldo. Jaime proposa un tema o un treball, els artistes responen amb obra i a través  d’Acciones es dóna a conèixer per la xarxa d’internet. Ja porten algunes accions i ara n’estan presentant una tercera en la que han implicat  vint-i-un artistes colombians a reflexionar sobre la Terra.

Cada dia des de dijous passat i fins que acabin aniran presentant una obra, amb la  informació de l’artista, la fitxa tècnica i també s’inclou una breu explicació que l’artista fa de la seva obra. 

Aquest dies el país  sud-americà és notícia per les protestes socials contra unes reformes fiscals i per la  resposta del govern que ha acabat treien els militars als carrers.

Colòmbia és un país amb casi cinquanta milions d’habitants. Terra d’antigues cultures indígenes, conquerida i “esborrades del mapa” pels espanyols. Oficialment la llengua és el castellà però encara s’hi parlen una seixantena de  llengües autòctones. Econòmicament es considera com un estat emergent.

Parlem d’un país que representa un amalgama cultural i segurament els trets culturals distintius també es destil·laran d’alguna manera en els artistes d’avui, connectats també amb el món.

Els  artistes  participants són Fidel Castro (@fidelumen), Natalia Manzo (@_nataliamanzo), Danny Sánchez  (@dajasaba), Bibiana Camargo (@bibicamargoart), Jean Barbato (@jean.barbato), Santiago El Cortés (@santiago.elcortes), Fabio Castrillon (@artist.fabiocastrillon), David Cornelia (@davidcorneliart), Mari Menez (@mari.menez), Iván Acevedo (@ivan_acevedo2717), Adrián Preciado (@art.preciado), Giscard (@mrgisLucía), Diego Pérez  Moreno (@diegoperezfotografo), Santiago Orozco (@santiagoorozcorivera), Miguel Arias (@miguelarias_cuadros), Héctor Diaz de la Hoz (@diazdelahozart), Isabella Arenas (@isabella_arenas), Daniela Barbosa (@danibarbosa30), Juan Fuentes (@pinky180_art), Lucia Carvajal (@art.lulucarvajal) i Angélica Ramírez (@angelicaramirezarte).

Tota mena d’art

Les acciones han començat per la Bibiana  Camargo, artista de Bogotà que presenta “Raíces”, una oli de 35×35 cm, que inclou brodats sobre la tela. Aborda la relació de nosaltres amb l’entorn que hem de cuidar a través de la representació d’un retrat femení –no estic segur sigui autoretrat- i un magnífic colibrí brodat.

A l’acció hi participen tot tipus d’obres. Aquesta és una escultura de Álvaro Iván Acevedo Foto: Acciones Creativas

L’artista de nom Fidel Castro Cabello és de  Bucaramanga i va ser el segon en ser presentat. Ell aporta un altre oli de 40×40, titulat  “Llave”, que reflexiona sobre la nostra relació amb el  món a partir  del budisme, a través de la representació simbòlica d’una clau, d’un pany i la  fricció d’unes mans de Buda. Una obra interessant que amb la  forma circular i les textures que inclou també evoca al planeta.

Per l’article ens han passat imatges d’un treball encara per presentar: la pintura de Fabio Castrillón, que embolica una persona que porta una  màscara antigàs amb la bandera colombiana. 

Hem anat referint-nos a pintures però el projecte “Tierra” està oberta a totes  les disciplines: escultura, fotografia, etc i també inclou, fins i tot, graffity: Juan Felipe Fuentes Maza és  l’autor d’un gran mural sota un pont que posa “Hogar”, dedicada a les  persones que malviuen pels carrers.

Però perquè una  “Acción Creativa” dedicada  a artistes colombians? Jaime Moroldo ens explica que una cadena de contactes el van portar a establir aquest lligam internacional. I que a mitjà termini es farà una exposició d’intercanvi entre artistes catalans i artistes colombians. Potser no seran  tots els mateixos artistes  dels de la “Accción”, però n’hi haurà dotze i es  podran veure a la sales de la Rectoria de Sant Pere de Vilamajor. I a Colòmbia l’exposició “catalana” s’està planificant i es preveu que sigui itinerant: Bogotà i Bucaramanga, que ja hem mencionat. Moroldo ha col·laborat en l’organització d’altres exposicions d’intercanvi internacional, amb Suècia i Japó. La pandèmia en va minar una però ara  les  coses es tornen a posar en marxa. Però tot això és el futur: ara toca presentar l’acció “Tierra” a Instagram i a la web.

One thought on “Clam colombià per cuidar la Terra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: