Pau des dels cors musicals

La Coral La Violeta de Centelles, Cor Auros de Sant Cugat del Vallès, el Cor Xera de Moià i dotze instrumentistes interpretaran a les tres localitats, el rèquiem de Gruber i partitures per clamar per la pau

Centelles. Des de que el 2015, es va estrenar a Centelles el rèquiem “Eternal Light” (del 2008) de Howard Goodall que cada cop els projectes de les corals centellenques tenen més interés.

Hem parlat dels concerts recents de La Violeta i hem començat a narrar el que amb suor i esforç  preparen des de fa molts dies i que ja va fer sonar parts d’un altre rèquiem a Hostalets,  acompanyats de la coral Bonaire de Tona.

El cert és que aquelles notes encantadores de Joseff Gruber (Àustria, 1855-1933) eren part d’un projecte més ambiciós, que suma a dues corals més: Cor Aulos de Sant Cugat del Vallès i el Cor Xera de Moià. Però també a una orquestra de dotze músics osonencs, dirigits per Jordi Lluch i solistes com la Clara Enrich, també directora de la coral vallesana.

Amb paciència hem seguit, des de fora, la preparació del concert que agafa el títol de “Da Nobis Pacem”, a partir d’una composició coral de Felix Mendelssohn (Alemanya, 1809-1847) que també formarà part del programa i que farà conjunt amb un repertori més ampli dedicat a la pau i a les víctimes de les guerres.

“Martiri de Sant Cugat”, un oli sobre fusta, un mena de primer manifest de la pintura renaixentista a Catalunya, de cap el 1500. Del pintor d’origen nòrdic Aine Bru. Aquesta pintura era part del retaule major de l’església monàstica, que es veu clarament al fons. Violència, art i esperança en una obra que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona – Foto: MNAC

Gruber va ser alumne d’Anton Bruckner i el va succeir com a organista al monestir de Sant Florian (o Froilà), pel que es veu una joia desconeguda –carolíngia i barroca- situada entre Viena i Salzburg. De Gruber és difícil trobar informació. Via internet surt més un futbolista i també un soldat sanitari de la Primera Guerra Mundial, amb el mateix nom.  La casualitat amb el segon em sembla oportuna i amb el primer, espero que el xut musical que ens espera amb el rèquiem que ara sí, es va per interpretar integrament, arribi encara més lluny.

Gràcies al Pere Mas, director de la coral La Violeta, i un dels motors del projecte, ara ja tenim clar que les tres corals i els músics, a més de Mendelssohn i el rèquiem de Gruber, també tocaran la Sonata da Chiesa n.1 K.67 i la n. 10, K. 244, de Mozart;  I cantaran el Benedictus de la Missa Brevis Sancti Joannis de Deo, de J. Haydn.

Mendelssohn, segurament ja ens és més conegut. Però és oportú recordar que la seva tasca com a músic està vinculada amb la de Johann Sebastian Bach, ja que en va ser un dels recuperadors. A principis del segle XIX, per alguna raó que se’ns escapa, la música del compositor de les grans Passions s’havia apagat i Mendelssohn el va redescobrir –segons la llegenda al trobar partitures seves que embolicaven carn del mercat- i el va ajudar a resituar i evidentment el va reinterpretar amb les seves partitures corals noves (a veure si un dia assageu “Paulus”). El Da Nobis Pacem modernitza un cor amb lletra de Martí Luter. És per tant una peça protestant.

Tota aquesta proposta sonora i coral, amb instruments, té ja data d’estrena molt calenta i dos concerts seguits més apuntats al calendari: dissabte, 11 de juny, a 2/4 de 9 del vespre a l’església del monestir gòtic de Sant Cugat del Vallès. El diumenge, 12 de juny, a les 6 de la tarda, a l’església parroquial barroca de Santa Coloma de Centelles. I el dissabte 18 de juny, a les 9 del vespre a l’església de les Escola Pia de Moià.  Pau mundial, música universal i patrimoni català. Què més podem demanar per començar l’estiu?   

El cartell és un disseny de l’artista David Casals

4 respostes a “Pau des dels cors musicals

  1. Un projecte que ha calgut un bon esforç per part de tot-hom, agraeixo el dels directors, que són capaços de portar a terme obres com aquestes.
    De ben segur en gaudirem tant nosaltres cantan com el públic escoltant.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: