Mosaics en el cor de Centelles

Artistes amb mercat (I):

L’artista a la terrassa familiar on hi té muntat el taller – Foto: Aleix Art
Griselda Fabregó, artista musivària

Tenim sobre la taula fer a Centelles un mercat d’arts en paral·lel a l’oferta dels diumenges. Ens proposem presentar els artistes disposats i de qualsevol tècnica.

Centelles. I si l’escut dels Centelles representés un mosaic? Imaginem que amb aquests romboides junts com tessel·les, els “cavallers” de Jaume I, volguessin recordar els seus origens llegendaris, amb la Centcelles romana, Tarragona, on encara hi ha mosaics tant importants. Una “c” priva de relacionar-ho directament.  Però mirant el Passeig, amb el terra enrajolat de vermells i blancs, bé fan pensar amb un mosaic gegant i amb les nostres armes.

El Passeig, sobre un disseny de Manel Raspall és d’estil Modernista.  Griselda Fabregó insisteix que Centelles com a vila amb patrimoni Modernista l’hi pertoca tenir mosaics, com n’hi ha a cases i immobles d’altres indrets del país. Sempre busquem per Barcelona. El que amb el cas de Gaudí hi ha la divergència entre el mosaic de tessel·les petites i el trencadís, fet amb trossos més irregulars (com al Park Güell). Una innovació. I a Centelles, des del 1994, ja tenim un mosaic de trencadís. Al poliesportiu, ben olímpic, obra de José Luís Pascual.

Cal petar-ho

Un dels seus temes preferits són les papallones – Foto: Aleix Art

La Griselda practica de fet les dues tècniques. Ho ha investigat. L’octubre del 2020 quan la pandèmia semblava escampar, vam penjar la seva primera exposició a les Finestres d’El Trabuc. Hi havia una bona representació de peces. I encara faltava la més important, que pesava molt: una gran cara picassiana. Amb el temps encara ha sortit el mosaic amb el gos: un “cave canem” inspirat  amb les entrades domèstiques romanes.  I també hem conegut a la “reina”, una preciosa figureta de metre i mig d’altura –l’alçada de la seva filla-, recoberta de mosaics blaus, que t’ofereix la mà.

La Griselda segueix encara formant-se, perquè hi ha mestres a altres indrets, com a l’Hospitalet. I de fet per aquella zona van per organitzar una gran trobada de mosaics. A Ravenna també tenen tallers, però és una altra història. A L’Hospitalet, la Griselda, de fet ha participat en la col·locació de mosaics en llocs públics com estacions de metro.

Fa molts anys que la Griselda hi va treballant i cercant la manera de poder-s’hi dedicar plenament. Amb vistes a un possible mercat o pensant amb restaurants, també fa mosaics “gastronòmics” o  sobre cors de volum i tapes de caixetes de fusta. La Griselda, ella mateixa es trenca les rajoles de colors i es fa les composicions. I una altra pota del seu ofici és la didàctica. Cara al curs vinent s’ha ofert a fer cursos a escoles de Vic i també a Centelles. Inclús a peu de carrer,  dintre el futur mercat d’arts. Inclús ha  proposat fer un mosaic a algun mur del poble. Hi ha moltes idees. El futur no està escrit. Els mosaics són un dels tresors del gran patrimoni mediterrani que hem heredat per sempre. Pel que sembla el nom deriva de “muses”, les divinitats, perquè els antics deien que tantes tessel·les ben posades, eren obres d’elles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: